Vrtim se v krogu: imam željo, zastavim si cilj in vedno obupam…

Se tudi tebi vsako leto ponavlja ena in ista zgodba? “Letos pa res začnem s telovadbo/hujšanjem/zdravim prehranjevanjem itd. Vsekakor nisi edini/-a! Za mnogimi je že 1000 neuspelih poskusov, pa še vedno vstrajajo z istim sistemom, ki ne deluje. Zakaj? Kaj je narobe, da ti ne uspe?

Pride september, ko se odločiš za korenite spremembe, saj je za tabo “pestro poletje” in si pridobil/a nekaj kilogramov. Jasno si zadaš željeno številko na tehtnici, kupiš fitnes karto in vsak dan ali celo večkrat dnevno vstrajno garaš, švicaš in stresaš svojo jezo na uteži in kardio naprave, ker si se celo poletje mastil/a s pico, sladkal/a s sladoledom, večere preživljal/a v lokalih s koktejli v rokah itd. fitnes pa si “dal/a malo na stran”, ker si šel/šla vmes dvakrat na morje in se ti ni splačalo kupit mesečne karte. Na tvojem jedilniku so zdaj samo še solatke s piščancem, odrezani so vsi ogljikovi hidrati, vse prijatelje, ki te vabijo na kosilo/večerjo/pijačo, mirno odvrneš in jim ponosno poveš, da zdaj si pa resno zagrabil/a in da hujšaš. Vsem okrog sebe razlagaš, kako super se zdaj počutiš, ko živiš od zelenjave in poješ 1000kcal dnevno. Teden, dva, tri je motivacija na vrhuncu in vzporedno s tem tudi tvoje garanje oz. temu bi lahko rekli kaznovanje samega sebe. Konec meseca se ti vse skupaj zameri, telo ne zmore več, vse te boli, vlečeš se kot cunja, ker si popolnoma brez energije, grabi te lakota in poješ samo en majhen košček čokolade, ker ti res noro paše nekaj sladkega. Ko poješ en košček, si jezen/a sam/a nase, ker si vse pokvaril/a in potem poješ kar celo čokolado do konca. Naslednji dan si misliš, da je itak že vsega konec in škoda truda, ker je ta ena čokolada uničila vse, za kar si se trudil/a ta mesec. Pa smo spet tam. Pride januar in podobna zgodba.

Kaj se dogaja s tvojo motivacijo? Zakaj pride in izgine? Zato, ker svoje telo spraviš v šok in pretiravaš z definicijo zdravega življenja. Zdravo življenje ni sestavljeno iz solatk in vsakodnevnega švicanja v fitnesu. Zdravo življenje pomeni ravnotežje tako v prehrani, gibanju kot tudi počitku. Tvoje telo celo leto obremenjuješ z nezdravo hrano in se ne gibaš kaj dosti, potem pa ga en mesec uničuješ, ker si si pač zadal/a nek cilj. NE! Takšen odnos do telesa je resnično neprimeren, nespoštljiv in nepotreben. Zato ti polagam na srce, da začni zmerno. Ne odpovej se vsemu, kar imaš rad/a in začni z malimi cilji! Če so cilji preveč oddaljeni in nerealni, potem se nam zdi zadeva nedosegljiva in slej ko prej obupamo. Zastavi si manjše podcilje kot so npr.: V prvem mesecu bom poskrbel/a, da se enkrat tedensko odpravim na daljši sprehod v gozd/hribe, prva dva tedna bom svoje obroke zmanjšala za četrtino, tretji teden bom sladico jedla samo enkrat tedensko, prvi mesec bom fitnes obiskovala dvakrat tedensko, …

Torej ne začet “na polno”. Vem, da je motivacija sprva na vrhuncu, ampak treba jo je prišparat še za kasneje. Svoje cilje iz meseca v mesec stopnjuj in si jih zapiši na list paprija. Bistveno pa je, da so tvoji cilji dobro zastavljeni! To pomeni, da morajo biti specifični, merljivi, dosegljivi oz. realni in časovno določeni. Seznam ciljev si obesi na vidno mesto, da jih lahko vsak dan večkrat prebereš. Večkrat ko jih prebereš, bolj verjameš, da ti bo uspelo! Zraven si lahko napišeš tudi zakaj to počneš. Je to zaradi boljšega počutja, boljše samozavesti, zdravja? Vsako tvoje dejanje mora imeti namen, zato ga ZAPIŠI in večkrat PREBERI. Vate lahko verjamejo vsi okrog tebe, ampak najpomembnejše je, da vase in v svoje zmožnosti verjameš TI!

Torej ključna pri doseganju naših ciljev je POSTOPNOST in le ta nam lahko daje dobre rezultate, ki se bodo obdržali. To pomeni, da se ne odpovemo vsemu sladkemu na enkrat, ampak ga najprej zmanjšamo za polovico, ker že to daje rezultat, kasneje pa bomo naše telo lažje odvadili od sladkih razvad. To pomeni tudi, da ne začnemo z fitnesom vsak dan, ampak zgolj dvakrat tedensko, da telesu zagovotimo vmesno regeneracijo, kasneje pa dvigujemo intenzivnost po občutku. Predvsem pa se ne silimo v tip rekreacije, ki nam ne usteza. Torej če ti fitnes ne odgovarja, pojdi v naravo ali pa si najdi nek šport, ki te bo veselil, v katerem boš vstrajal/a, v katerm se lahko mogoče družiš s prijatelji, namesto da z njimi samo sediš na kavici. To je edini način, da boš v gibanju resnično užival/a in z njim uresničil/a dolgoročen zdrav življenjski slog. Tudi poleti naj ne bo izgovor, da se fitnes karte ne splača kupt. Poišči drugo možnost, pojdi v naravo in mogoče celo odkriješ kaj novega, nekaj kar te bo navdušilo, nekaj kar še nisi doživel/a.

Vse se sicer sliši zelo preprosto, pa vendar ni. Tudi postopnost zahteva učenje in čas, se pa s tem naučimo potrpežljivosti, ki nam v življenju pride še kako prav. Predlagam, da z vajo začneš že zdaj. Vzemi svoj list papirja in nanj zapiši svoje tri cilje, ki jih šeliš uresničiti v tem tednu ali mesecu. Karkoli ti pride na pamet. Vajo ponovi vsak teden. Večkrat preberi! Verjemi vase!